Aan-uit, Aan-uit….

Ayida, onze girl abroad!

Ik leer dagelijks wat nieuws sinds ik hier in Suriname woon. Bijvoorbeeld dat het heel normaal is dat als je uit de bus wil stappen je eerst omver geduwd wordt door diegenen die  instappen voordat jij ‘gezakt’ bent.

 

Dat als je spontaan uit eten wil je het beste eerst even het restaurant kan bellen, zodat je niet voor een dichte deur komt te staan; ook al is het weekend of een feestdag. Dat het voor een winkelier helemaal niet nodig is om een klant aan te kijken bij het afrekenen, laat staan een woord te wisselen. Ik heb ook geleerd dat er maar één ding is dat zeker is in Suriname: niets. Momenteel heeft het land te kampen met een tekort aan elektriciteit.

Ayida

 

Dat maakt het dagelijks leven bijzonder spannend, de stroom kan immers op ieder moment voor een aantal uur uitvallen.  Is dat overdag, dan betekent het voor mij even een break op het werk. Geen stroom betekent ook geen internet , en geen toegang tot mijn bestanden op het bedrijfsnetwerk.

’s Avonds thuis? Een gesleep met kaarsen en zaklampen, wel heel irritant als je net stond te koken of je haar aan het wassen bent. Want geen stroom betekent meestal ook geen water. Het landelijke energiebedrijf maakt geen vrienden momenteel, terwijl ze er niet veel aan kunnen doen. De oorzaak ligt namelijk  in Brokopondo (red: meer in Suriname); om te precies te zijn bij de Afobakadam. Een paar weken geleden heb ik een paar dagen op een resort bij de dam gelogeerd en ik was best een beetje onder de indruk van de rust die er heerste, terwijl het een van de belangrijkste plekken van het land is.

De dam wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken vanuit het stuwmeer dat erachter ligt. En ondanks dat het al weken lang elke dag met bakken uit de hemel komt terwijl de zogenaamde Grote Droge Tijd al aangebroken had moeten zijn, staat het waterpeil te laag om voor het hele land stroom op te wekken.

Dus moeten we nu samen delen. En er is een schema gemaakt. Elke wijk zit dagelijks een paar uur zonder stroom zodat de rest weer verder kan.  Het alternatief is een ‘totale black-out’ volgens het energiebedrijf. En dat is ook zo ongezellig. Dus voorlopig maar gewoon aan-uit-aan-uit…

 

-X- Ayida

1 Comment

  1. Zoo dat is best erg van die stroom! Ik heb er een paar jaar gewoond en kom en nog steeds regelmatig en dit heb ik nog nooit meegemaakt. Hopelijk wordt het snel geregeld daar in Brokopondo. Geniet iedergeval lekker van ‘t heerlijke Suriname 😀

Laat een bericht achter