Brussel: België op zijn Frans

Zelf was ik er nog niet geweest. Ik had er wel heel veel over gehoord en de reacties waren altijd gelijkgestemd: überenthousiast. Ik denk dat een kwart van mijn collega's in Brussel werkt en woont. Kortom, ik moest er heen. Licht bepakt, appartementje in een buitenwijk geboekt (weliswaar dichtbij het station),camera in de aanslag,ogen wijdgesperd,familie als traveling partners...op naar Brussel. Of eigenlijk Bruxelles,want (quelle horreur),had ik nu maar mijn Frans een beetje opgepoetst. Want Nederlands spreken in Brussel,zo bleek al snel,is aan dovemansoren gericht.

De Rue de Bara ofwel Barastraat is dit weekend ons onderkomen. Een luxe appartement, met kitchenette, badkamer met ligbad en nostalgische schilderijen. Het doet me hier denken aan Parijs.  Alleen, alles in deze stad is zowel in het Nederlands als in het Frans geschreven, straatborden, reclameborden, folders… alles. Dit weekend heb ik welgeteld 2 personen (!!!) geteld, die zowel Nederlands als Frans spraken. Of, althans dit durfde toe te geven.

Antwerpen

We komen ‘s middags aan en gaan voor de laissez-faire-modus. Wat eten halen voor in het appartement en bepalen waar we die avond gaan dineren. En op de eerste dag realiseer ik me al hoe bijzonder het hier is…

Fusion of Cultures

De Rue de Bara is een vrij rustige weg midden in Brussel-Zuid (Brussel Midi). Je vindt er een mengeling van locals en een enkele buurtshop. Op de ene hoek zie je een jongeman vernuftig aan zijn twee scooters sleutelen, terwijl zijn, klaarblijkelijk, Oost-Europese buurvrouw naar boven schreeuwt of ze nog wat moet met meenemen van de buurtshop. Nog een verdieping hoger kijkt een vrouw met hoofddoek naar beneden door een veel te dunne vitrage heen. Zich er niet van bewust zijnde dat het dunne gordijn absoluut niets doet voor haar anonimiteit, zwaai ik vrolijk naar haar. De buurtsuper is een soort centraal punt van verschillende culturen. Het bord van de shop maakt ons nieuwsgierig. Afrikaans, dat is voor Surinamers toch een soort van ‘distant relativeship’.

Afro exotic

Niets….en dan bedoel ik….niets, is minder waar. De shop blijkt helemaal niets met Afrika te maken te hebben. Aan de toonbank een Pakistaanse man met typerend wit hoofddeksel. Ik lach, wat was die uitdrukking ook al weer? Iets met ‘judge’,’cover’ en ‘book’. But it get’s better actually…tegen de avond gaan we op zoek naar een warm maaltje. Rondom de Barastraat hebben we welgeteld twee keuzes: (1) een Italiaan en (2) een Griek.  Pasta of vlees dus.. Een glimp op de prijzen van de pasta, leert ons dat vlees onze keuze wordt die avond. Dus on y va/ allons-y, richting Griek, met in onze verwachting dit beeld:

De Griekse keuken

En tot onze verbazing was dit de realiteit:

Kameroen picture

 

Een Kameroense keuken! Gewoon authentiek Kameroens eten, verstopt in een zaak die weleer een Griekse vleestent was. Sterker nog, het draagt nog steeds de naam van de Griek. Er was geen menukaart met prijzen, we moesten even wachten op het eten, ze hadden geeeeen idee waar Suriname lag (les prochaines Guyanes Hollandais, vous-connaissez-ça?), but who cares really? Of we vlees of vis wilde, rijst of gebakken banaan? I’m talking reaaal Soul Food hier. Zeker de moeite waard om een stop te maken als je in Brussel bent.

Rue des Véterinaires/Veeartsenstraat (schuin tegenover Phillips)

Afrikaanse keuken
Hoewel het in Brussel-Zuid gezellig is, is het ook vooral een woonwijk. De volgende dag vertrekken we dan ook naar Brussel-Centraal. De ‘hop-on’ en ‘hop-of’ tourbus was het initiële plan…maar ik ben toch zelf voor jullie op zoek gegaan, naar hotspots, voor elk wat wils:

Art/ Vintage

Als je van kunst houdt, dan zal ik je zeker aanraden om de verschillende musea in Brussel te bezoeken (Joods museum, kunstmuseum etc). Maar stel dat je er niet te veel geld aan uit wil geven, begeef je dan in de buurt van het stadhuis op de Grote Markt.

Loop je iets verder dan de Grote Markt dan vind je ter hoogte van Rue des Grands Carmes/Lievevrouwbroersstraat vintage en straatkunst. Studenten krijgen hier vaak korting op maaltijden en Tupperware vintage wordt er afgewisseld met collector items van Marc Jacobs.

Authentiek Brussel

Overheerlijke wafels vind je op de hoek van Brasseurs/Brouwers en Rue de Violet/Violetstraat. Slagroom, aardbeien, chocopasta, poedersuiker. Stiekem wilde ik er daarna nog wel een, maar o ow, de lijn van de vrouw die de dertig nadert… 🙄

wafels

Meer van de mosselen en de escargots? ‘Des moules et d’escargots’ vind je in de smalle straatjes ter hoogte van Rue des Dominicains/Predikherenstraat. Heerlijk de geur van knoflook, olie en verse kruiden. Vanaf 10,00 euro heb je een hele maaltijd en je krijgt er over het algemeen een vrolijke Noord-Afrikaanse gastheer of gastvrouw bij.

Macarons vind je bij Chocolaterie Royale, een beetje prijzig. Maar soms betaal je gewoon voor kwaliteit.

Macarons in Brussel

Galerie de la Reine, 5

 

Shopping

Kijk…shoppen kun je overal. Toch? Menig fashionista of fashionisto weet haar/ zijn favo winkels te vinden. Dus de enige tip die ik wil meegeven over het shoppen van de Main Stream merken: stap niet uit bij Brussel Centraal als je met de metro gaat, maar bij Brouckére. Beloof je me dat? Dat scheelt je enorm veel stress, gezoek en gezucht. Niet te vergeten tijd, die je volgens mij beter in het shoppen kunt investeren!

metrostop

En als je jezelf dan hebt voorzien van je mainstream collector items, bezoek dan ook even de Reverse de Naturelle winkels. Deze winkels hebben hun origine in Frankrijk en Italië en verkopen wat menig fashionista (sorry you guys) nodig heeft. Ik kocht er deze supercute flesjes met eau de parfum, voor een zacht prijsje en  perfect voor in je handtas.

foto (3)

 

Haute Cuisine

Eten kun je zeker in Brussel, van macarons , bonbons, baklava, powersalads tot exotische noodels.

Als je een rijk belegd broodje (lees: driekwart stokbrood) wil of een powersalad, stop dan even bij De Pistolei. Yuppen, families en de lokale politie (!) stoppen hier ‘s middags voor een royale lunch.

foto (6)

Kantersteen 53

 

Bonbons bij Rose de Ramas 2

Oriëntaalse Patisserie en kruidenthee vind je bij Rose de Damas.

Rue du Marché aux Herbes 19

 

Aziatische soep

Aziatische invloeden vind je bij Yaki Viet- Siam. Autenthieke noodles, soepen en curry.

Rue des Poissonniers 1000

Ik heb genoten van Brussel, als het gaat om kunst, de cuisine, de diversiteit en de mojo die de stad uitstraalt. Ik zal zeker nog terugkomen en waarschijnlijk blijf ik dan nog veel langer. Brussel…een stukje Frankrijk in België.

 

-X-

Jubes

2 Comments

  1. Ik heb super genoten van het weekendje Brussel, maar mijn hoogte punt was toch de ‘Fusion of Cultures”… wat voelden wij ons thuis!!! Een echte aanrader.

Laat een bericht achter