Cassavesoep met kokos

Cassavesoep met kokos

Er zijn van die gerechten, die je instant een vlaag van herinneringen opleveren. Mijn afo (overgrootmoeder) zou deze maand jarig zijn. Ik kan me herinneren hoe ze uren in de keuken kon staan om een gerecht te maken. Ze deed dat met passie, uiterste precisie en vooral veel liefde. Kokosnoten, bananen, vis, gerookte kip...ik denk dat haar keuken mijn favoriete plek was om te zijn als ik bij haar logeerde. Ik zat dan op de stoel in de keuken, gebiologeerd naar haar te kijken. Cassave, die passeerde wel vaker de revue. Afo, dit gerecht is een ode aan u.

Recept voor 4 personen


Ingrediënten:

Cassave (diepgevroren, 500 gram)
Zoutvlees
Schenkel
Kokosmelk [santen,klappermelk) (1 blik, 400 ml)
Rijst (witte of pandan)
Selderij

Kruiden en smaakmakers:

Knoflook (1 kleine teen)
Ui (1 kleine ui)
Tomaat (klein)
Zwarte peper
Laurierbladeren (2)
Pimentballen
Bouillonblokjes (2, rund)

Voorbereiding (1 uur)

Kook het zoutvlees en de schenkel in ruim kokend water. Laat dit een uur op een zacht pitje staan. Na een half uur giet je het water af en plaats je het vlees nogmaals in kokend water. Tenslotte afgieten.

De soep (1 uur)

1. Snijd het tomaatje, de uitjes en de knoflook in kleine blokjes.

tomaat, ui

2. Breng twee liter water aan de kook.

3. Voeg de bouillonblokjes, de tomaten, de ui, de knoflook, de laurierbladeren en de pimentballen toe aan het water.

4. Snijd de schenkel en het zoutvlees in blokjes of reepjes. Voeg toe aan de bouillon. Laat een kwartier koken.

5. Na een kwartier voeg je de kokosmelk toe.

kokosmleko

6. Laat de bouillon drie kwartier op een zacht pitje staan.

7. Kook de rijst volgens de bereidingsgegevens van het pakje of met een rijstkoker.

8. Snijd de cassave in blokjes of repen. Houd een diameter aan van maximaal 3 cm.

Cassave blokjes

9. Het laatste kwartier voeg je de cassave toe aan de bouillon. Maak af met een snufje zwarte peper. Snijd de selderij.

10. Besprenkel de soep met selderij. Serveer met rijst. Eet smakelijk!

Cassavesoep front

Tip: als je van een beetje spicy houdt, kun je voordat je de soep opdient nog een snufje zwarte peper toevoegen en even goed doorroeren. Ook lekker met een Madame Jeannette of sambal.

1 Comment

Laat een bericht achter