De liefde van je leven….

Een paar jaar geleden schreef ik al over het ongelijke span. In een notendop, een christen hoort een andere christen te zoeken in zijn liefdesrelaties. Zoals je uitgebreid in mijn blog kunt lezen ben ik op dit moment zelf aan het daten. En hoewel ik het liefst een man date die net als ik christen is, is dat niet altijd het geval geweest. Ik ben heel nieuwsgierig naar wat de Bijbel hier over zegt. Wat als de ware geen gelovige man is?

Ik begin bij het begin. Het ongelijke span. Wat is dat precies?

Wat de Bijbel zegt over verschillende geloven lezen we terug in 2 Korintiërs 6: 14-16:

Verbind u niet aan mensen die niet van de Here houden. Wat hebben recht en slecht met elkaar te maken? Of licht en donker? Wat voor overeenkomst is er tussen Christus en de duivel? En wat voor gemeenschappelijks heeft een gelovige met iemand die niets van Christus wil weten? Wat voor eenheid kan er bestaan tussen Gods tempel en die van de valse goden? Ja, wij zijn van de tempel van de levende God, Die heeft gezegd: “Ik zal bij hen wonen en bij hen zijn. Ik zal hun God zijn en zij zullen mijn volk zijn (vertaling: Het Boek).

De Bijbel spreekt in deze context over een ongelijk span (2 Korintiërs 6: 14-16, vertaling: De Nieuwe Bijbelvertaling).

 Loop niet in een en hetzelfde span met ongelovigen. Wat is de verwantschap tussen gerechtigheid en wetteloosheid? Wat heeft licht met duisternis te maken? Waarin lijken Christus en Beliar op elkaar? Wat hebben een gelovige en een ongelovige gemeen? Wat heeft de tempel van God met afgoden te maken? Wijzelf zijn de tempel van de levende God, zoals God heeft gezegd: ‘Ik zal bij hen wonen en in hun midden verkeren, ik zal hun God zijn en zij mijn volk.

Eigenlijk staat het er in zwart-wit, geen ongelovige. Toch is er een aantal Bijbelfiguren, met name in het Oude Testament dat een relatie aanging met een individu met een ander geloof. Soms bekeerde die persoon zich ook. Er is een verhaal uit de Bijbel waar ik altijd aan moet denken; dat van de profeet Hosea. Hosea, een man van God trouwde met een hoer en God had deze vrouw echt voor hem apart gezet. Trouwen met een prostituee is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het komt dus voor dat God ongelovige personen inzet in relaties voor een hoger doel. 

En de ware? Bestaat dat in de Bijbel?  Die vraag houdt me bezig. Zowel binnen als buiten gelovige kringen. De meeste mensen om me heen geloven er niet in. Ze vinden het prima als iemand gewoon bij hen past. Ik, hoopvolle romanticus als ik ben, geloof wel in die ware. Een man die apart is gezet om bij mij te horen. 

Naar mijn inziens wordt de ware al beschreven in het eerste boek van de Bijbel: Genesis. Adam kreeg van God een vrouw die bij hem paste en die was geschapen om hem te helpen over de wereld te heersen. Ze maakte origineel zelfs onderdeel uit van zijn lichaam. Als God dan is staat is een geheel mens te creeëren voor Zijn vriend de mens, en Hij is diezelfde God, waarom zou ik dan niet specifiek geschapen zijn voor een specifieke man?

Eva zoekt Adam. Er is werk aan de winkel in het paradijs…

“En de Here God zei: het is niet goed voor de mens alleen te zijn. Ik zal iemand maken met wie hij zijn leven kan delen en die hem kan helpen.” (Genesis 2 : 18)

Xxx Jubes 

 

1 Comment

Laat een bericht achter