Dont touch my hair…

Deze blog wil ik graag wijden aan Solange Knowles. Echt een shout out naar mama Tina Knowles die haar en haar grote zus Beyoncé Knowles op de wereld heeft gezet. Bijzonder om te zien dat er zoveel talent in één familie kan zitten. A little history: Solange is net als haar grote zus een zangeres. Ze heeft meerdere albums, maar vorig jaar kreeg ze eindelijk de aandacht die ze verdient met haar album ‘A Seat at the Table’

Ik mocht haar optreden bewonderen op Lowlands.. Don’t get me started over het kamperen, want het was ‘s nachts 12 graden. Gelukkig kon ik tegen mijn vriend aankruipen voor wat warmte.  Afgezien van het kamperen was het ontzettend leuk, met als hoogtepunt het optreden van Solange. Ik raak altijd lichtelijk gestrest als ik naar een concert ga van iemand van wie ik fan ben.  Ik wil namelijk vooraan staan, en dat kan natuurlijk alleen maar als je op tijd bent. Ik stond dus netjes een uur van te voren klaar en had een top plek. Misschien denk je nu waarom schrijft ze een blog over Solange? Ik zal het uitleggen.

Solange is cool, als je haar volgt op Instagram zie je al dat ze alles net even anders doet. Op haar album legt ze haar fijn uit hoe zij de wereld ziet.. Zelf omschrijft ze het album als “a project on identity, empowerment, independence, grief and healing”. Haar album bespreekt de micro agressies die donkere mensen dagelijks mee maken.  In Don’t touch my hair    maakt ze duidelijk dat ze niet zit te wachten op mensen die vragen of ze haar haar mogen aanraken.  Het is niet alleen irritant, maar ook  deel van haar identiteit en niet iedereen mag daar aankomen. Ik denk dat de meeste vrouwen met niet westers haar dit wel eens hebben meegemaakt.

Omdat er de laatste tijd best wel veel raciale spanningen zijn, bijvoorbeeld rondom zwarte piet, vind ik het fijn dat er artiesten zijn zoals zij die een lied schrijven voor óns. En dan heb ik het over het nummer For Us By Us (F.U.B.U). Het is een anthem voor alle donkere mensen en het wordt meteen duidelijk gemaakt met deze zin: “If you don’t understand my record, you don’t understand me, so this is not for you.”.

Tijdens haar optreden, liep ze tijdens dit nummer het podium af en vervolgens zocht ze donkere mensen in het publiek om dit nummer mee te  zingen. Helaas sloeg ze mij over, maar dat maakte het niet minder bijzonder. Heel even voelde het alsof het andersom was en ik niet een van de weinige donkere mensen in de zaal was. Ik hoop echt dat het een krachtige boodschap was naar alle mensen in het publiek. Ik vind Solange een hele inspirerende vrouw en zou eeuwen door kunnen gaan over waarom je naar haar muziek moet gaan luisteren. Dus hierbij een linkje naar mijn favoriete nummer van het album.:  https://genius.com/Solange-fubu-lyrics.

Be the first to comment

Laat een bericht achter