Hipster christer

Ik las een artikel over Justin Bieber, die bekeerd is (christen is geworden). Hij is lid van één van de grootste denominaties in de wereld; Hillsong. Hij heeft een privépastoor, die vaak met hem mee gaat op tournee. En…hij overlegt en gaat in gebed wanneer het tijd is om even geen muziek te maken en te bezinnen.

Het artikel is gevuld met foto’s van hem en zijn pastoor. Gescheurde spijkerbroeken, dure brillen, kekke sneakers en hippe shirts. Alles heeft een grote celebrity status. Het zet me aan het denken…is er zoiets als een moderne christen? En hoe zou zo’n christen dan in het leven staan?

Mijn vriendinnen en ik zijn bijna allemaal christen. We hebben vaak genoeg gesprekken over bijvoorbeeld culturele zaken en christendom. Het gaat in de zwarte (Surinaamse?) gemeenschap nog heel vaak hand in hand. Het jaarlijkse ‘baden’, het dragen van de alla kondre ketting, het passeert allemaal de revue. Ook de kinderen krijgen vaak genoeg blauwsel tegen ogri’ai. Dat terwijl men op de zondag gewoon steevast de kerk nog bezoekt. Is dat misschien wat de moderne christen behelst?

Andere invalshoek. Ik heb een gesprek met een vriendin in een restaurant. Zij is altijd vol van God geweest. Ze vertelt over haar nieuwe baan, zicht op auto van de zaak, prima verdiensten. Ook ik heb een leuk betaalde baan en mag niet klagen. Is dat misschien wat de moderne christen behelst?

Weer een andere invalshoek. Vrienden van de familie. Ze maken een trip naar een authentiek Hollands dorpje, gaan uit eten, drinken wat. De avond wordt afgesloten met een kerkseminar. Is dat misschien wat de moderne christen behelst?

Wat het ook zijn mag, ik weet het antwoord niet precies. Ik heb eerder een beeld van wat een ouderwetse christen is. Ik zie in elk geval dat het een statische manier van leven met zich meebrengt. Maar er is niet gezegd dat dit slecht is. 

Ik denk dat God zelf tijdloos is en die gedachte is zeer troostend.

Xxx

Jubes

Be the first to comment

Laat een bericht achter