How to become a professional naturalista…

Tools voor een krullenbol

Hoe verzorg je kroes en krullend haar nu eigenlijk? Wat zijn de stappen dan? Welke shampoo’s moet je gebruiken? Wat is in vredesnaam een deep conditioner? Wat is nu een goed merk? En wat bedoelen ze eigenlijk met ‘stretched hair’? Voor alle dames die pas geleden het besluit hebben gemaakt om ‘ natural te gaan’, lijkt me leuk om jullie een handje te helpen en wat basisprincipes te laten zien: een mini guide om jullie op weg te helpen.

Op 9 maart 2013 besloot ik definitief te stoppen met curly. Curly is een haarbehandeling op chemische basis die je krulpatroon grover maakt. In tegenstelling tot relaxer wordt je haar dus niet helemaal stijl. Dat maakt het helemaal niet minder slecht hoor, de bestanddelen van relaxer en curly zijn namelijk precies hetzelfde: chemisch. Ik was al eerder een naturalista, maar dan niet bewust. In 2010 besloot ik al eens te stoppen, maar de reden was toen nog anders. Ik vond mijn haar te kort en besloot om mijn haar te weaven. Het resultaat na twee jaar? Haar tot op mijn schouders (natuurlijke staat) en tot op mijn rug (gestijld). Mooie lengte, dacht ik. Om het riddeltje van curly weer opnieuw te doen.  Mijn haar werd brozer, dunner en steeds korter…

bla bla

Daar ben ik nu dus definitief klaar mee. En voor de mensen die de keuze hebben gemaakt om er eveneens klaar mee te zijn: een stappenplan speciaal voor jullie. Dit artikel is bedoeld voor de mensen die natural zijn (alle chemische bewerkte haren zijn geknipt). Voor de transitioners onder ons schreef ik al eerder een artikel. Voor de naturalista’s: pen in de aanslag? Let’s go.

Stap 1: H2O

Kroes en krullend haar zijn de droogste typen haar. Vanwege het krulpatroon heeft talg op de hoofdhuid moeite om de baan af te leggen van wortel naar punt. Je zult dus vocht (water) moeten toevoegen en behouden. Het hoe en waarom zie je in het onderstaande filmpje.

Stap 2: Stretch it!

Het stretchen van je haar is een term die je geregeld zult tegenkomen als je jouw ‘haarreis’ maakt naar natural hair. Met stretchen wordt bedoeld dat je jouw haar uitrekt, zodat er minder snel knopen in komen. Knopen in kroes- en krullend haar zorgen er namelijk voor dat je haar breekt.  En haar wat breekt heeft een negatieve invloed op je haarlengte. Er is nog een voordeel aan het stretchen van je haar. Je kunt het krimpen van je haar (shrinkage) tegen gaan. Met name kroeshaar heeft de neiging om 70-80 % te krimpen.

Shrinkage

Er is een aantal manieren om je haar te stretchen; zoals rollersets, pineapple methode, bantu-knots, twist-outs, braid-outs en tuck and pins. In de onderstaande slideshow heb ik deze stijlen voor je op een rij gezet:

  • Rollersets

 Stap 3: Was je haar in secties

Je springt onder de douche, zeept je haar in en masseert je haar in tot het lekker schuimt. Beetje schrobben over de hoofdhuid om het goed schoon te krijgen….herkenbaar? Als je het op deze manier doet, overweeg dan eens om je haar te verdelen in vlakken (secties) door middel van een aantal vlechten. Concentreer je dan op het schoonmaken van je hoofdhuid, door licht masserende bewegingen te maken. De vlechten maak je vlecht voor vlecht los, je kamt en/of borstelt ze en vlecht ze weer. Sinds ik deze methode toepas heb ik aanzienlijk minder haar in mijn borstel en kam.

bantuknots

 Stap 4: Bepaal een ‘haarregime’

Met een haarregime wordt jouw haarroutine bedoelt, kortom de frequentie en volgorde van  jouw haarverzorging. Als je net natural bent, duurt vaak even voordat je weet wat werkt en wat niet werkt. En je weet dat het werkt als je haar minder droog is, gezond aanvoelt en oogt.

Tip: houd een haarregime tenminste drie weken tot een maand vol. Stop niet omdat je na een week geen resultaat zit. Als je na de periode geen resultaten ziet, switch dan van volgorde, voeg iets toe of haal er iets af.

 Mijn haarregime

Ik deel deze maand mijn haarregime met jullie.

a. Protective styles

Ik doe elke maand een protective style, om mijn haar te beschermen tegen weersinvloeden, knopen en droogte. Voordat ik mijn haar invlecht is het schoon en gehydrateerd (zie kopje d en e). Ik spray mijn haar twee keer per dag met water. Daarnaast spray ik 1 a 2 keer in de week mijn hoofdhuid met mijn favo oliën. Dit is het resultaat van dit regime na twee maanden, met de klok mee transition chop, 1 maand en 2 maanden natural.

Twee maanden natural
Twee maanden natural

b. Leef je uit met groente en fruit..

Ok, dat is niet helemaal waar. Ik ben geen onwijze healthfreak. Elke week zeur ik aan het hoofd van mijn collega of we Vietnamese loempia’s gaan halen (need I say more).  Maar voor de rest, probeer ik wel op mijn voeding te letten. En ik drink veel water, ongeveer twee liter per dag. Een belangrijke factor in mijn haargroei zijn daarnaast vitaminen geweest. Op dit moment is dat biotine, binnenkort schakel ik weer over naar Hairfinity.

Hairfinity, Biotine
Hairfinity, Biotine

c. Stomen

Door te stomen gaan je haarschubben open staan en kan vocht de haarschacht penetreren. Ik doe dit elke week, voor het wassen, maar ook terwijl ik een protective style draag. Ik heb een Huetiful Steamer op de kop weten te tikken, maar ik denk dat je met een warme douche van tenminste 20 minuten ook hetzelfde effect kan bereiken.

Steamer

d. Pre-treaments, shampoo en deep conditioning

Als pre-treatments (behandeling vóór het wassen) gebruik ik vaak een hot-oil behandeling. Sinds deze maand gebruik ik als pretreatment van de Emollience van Original Moxie, gekocht bij Curls of Nature.

Original Moxie
Original Moxie

Ik gebruik de producten van Aubrey Organics als shampoo en conditioner (te bestellen bij OhMyHair). Van dit merk gebruik ik zelf de Honeysuckle Moisturizing Rose. Sommige lezers vragen me weleens wat nu een goed merk is. Weet je, dat verschilt echt per persoon en is een kwestie van uitproberen.

Aubrey Organics
Aubrey Organics

 

Na de shampoo en conditioner breng ik een deep conditioner aan en ga daarna onder de stomer. Zelf gebruik ik twee verschillende producten als deep conditioner. De deep conditioner van Ladybug en de Deep Treatment Masque van Shea Moisture. Ik gebruik 1/3 van de Lady Bug conditioner en 2/3 van Sheamoisture.

 

Deep conditoner
Deep conditoner

e. Hydratatie en styling

Na het wassen, conditionen en stomen is het tijd voor hydratie :). Momenteel gebruik ik de Sisay Flaxseed Moisturizer. Daarnaast ben ik op dit moment de producten aan het testen van Karen Body Beautiful (special delivery from the US of A, review volgt). Na de moisturizer gebruik ik gel van Hicks Transformations (niet in Nederland verkrijgbaar).

 

Moisturizer & Styling
Moisturizer & Styling

Vier stappen om je op weg te helpen een professionele naturalista te worden. Offcourse..there’s more 🙂 Keep you posted!

 

-X-

Jubes

Be the first to comment

Laat een bericht achter