I Kroeshaar: trend of revolutie?

Kroeshaar: trend of revolutie? (1)

Er komen steeds meer producten op de markt voor kroeshaar. Er zijn speciale clubs voor mensen met kroeshaar en mainstream merken zoals Andrélon richten zich op de kroesharige consument. Maar is hier nu sprake van een trend of is er een ware revolutie aan de gang? Jubes vraagt het aan de professionals. Dionne Pool, model en freelance journalist. Ze schrijft maandelijks voor de donkere vrouw in Glamour. Unice Sproest, een black hair kapster die al jaren haar kroeshaar omarmt. In dit artikel stellen we de vraag aan het model. Wil je weten wat de haargoeroe er over zegt, klik hier.

Wat zegt het model?

Dionne Pool heeft jarenlang als model gewerkt en doet nu als freelance journaliste opdrachten voor o.a. tijdschriften. Een van deze tijdschriften is Glamour, waarin ze de maandelijkse spread ‘Colorful NWS’ heeft. Ze verzamelt elke maand het fijnste beautynieuws en tips voor kleurrijke glamourista’s.

dionne_01-0052_creditGeorgeWellmans

Q: Je gaat richting de veertig, maar je hebt de verschijning van een twintiger. Wat is je geheim?

A: Haha. Dank voor het compliment. Maar geldt dat niet voor elke gekleurde vrouw? Naomi Campbell zei ooit heel treffend: ‘black don’t crack’. Voor de rest is het denk ik een kwestie van gezond leven, goede verzorging, veel slapen en nieuwsgierig blijven.

Q: Je was model en nu ben je freelance journaliste. Hoe ben je daar zo ingerold?

A: Tijdens mijn modellenwerk leerde ik de Surinaamse schrijver Clark Accord kennen. Hij was toen visagist en hij was bezig met het boek ‘de koningin van Paramaribo’. Clark heeft me gestimuleerd om wat met mijn schrijfsels te doen. Dus heb ik wat werk gemaild naar Viva en the rest as they say is history.

Q: Ik ken je van de columns die je in de Viva schreef. Nu heb je een katern in de Glamour. Dat zijn twee verschillende type bladen, vanwaar deze switch?

A: Ik ben freelancer dus ik heb altijd voor andere opdrachtgevers naast Viva gewerkt, alleen is het misschien minder zichtbaar. Ik schrijf bijvoorbeeld ook nog steeds voor Viva, alleen ben ik gestopt met het schrijven van columns. Toen Glamour op de markt heb ik ze benaderd om een rubriek te maken voor gekleurde vrouwen. Het kwam precies op het juiste moment. Glamour wilde anders zijn dan alle andere bladen op de markt. Ze zijn nog steeds de enige in de bladenmarkt die zo specifiek aandacht schenken aan álle vrouwen.

Q: Wat betekent kroeshaar voor jou?

A: Oeh dat is een lastige vraag. Het is gewoon haar. Wat betekent het nou eigenlijk hè? Het is een beetje als vragen, wat betekent vingernagel voor jou. Het is gewoon onderdeel van je lijf, ik denk er niet zoveel over na.

Q: Wat is, volgens jou, de reden dat donkere vrouwen er voor kiezen om weaves, curly en relaxed haar te dragen?

A: Ik hoop dat ze dat doen omdat het mooi vinden, of makkelijk. Waarom zou je het anders doen. Witte vrouwen doen trouwens niet anders. Permanent, extensions, keratine behandelingen. Het komt allemaal op hetzelfde neer.

Q: Je draagt je haar al een tijd in de natuurlijke staat. Best verfrissend, want de meeste donkere vrouwen in de media hebben toch vaak relaxed haar, curly of weave. (a) Is het een bewuste keuze om je haar kroes te dragen? En (b) hoe lang draag je het al zo?

A: Voor mij is het een zeer bewuste keuze om mijn haar natuurlijk te dragen. Ik ben namelijk bewust van het feit dat al het andere voor mij te arbeidsintensief is. Ik werk hard maar ik ben heel lui. Ik houd alles graag zo simpel mogelijk. Voor mij is natuurlijk haar het minst arbeidsintensief. Ik moet er niet aan denken om mijn haar ’s avond in de rollers te zetten. Doen vrouwen dat trouwens nog? Ik denk dat ik mijn haar al langer dan tien jaar natuurlijk draag. Vroeger relaxte ik mijn haar, maar daar werd mijn haar zo lelijk en dun van.”

Q: Werd je bij opdrachten of ‘ go-sees’ weleens gevraagd om je haar te stijlen? En zo ja, (a) was het dan meer regel of uitzondering? En (b) wat was je response op zo’n vraag?

A: Nee hoor. In de modewereld zijn ze dol op afro’s en alles dat maar niet de norm is. In Nederland tenminste. Ik heb niet het idee dat er hier zo moeilijk over gedaan wordt. Dat is in Amerika bijvoorbeeld wel anders.

Q: Een aantal jaar geleden had je een vrij korte coupe, een teeny weeny afro (TWA). Wat waren de reacties op je kapsel destijds?

A: Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er nooit echt reacties op het gekregen. Ik krijg nu vaker reacties zo van: ‘doe je haar es los!’ Ik woon in een grote stad ik denk dat dat scheelt. Hier zijn ze het wel gewend om allerlei types en haardrachten te zien.

Q: Een van de fabels over kroeshaar is dat het niet of nauwelijks groeit. Je hebt een flinke bos haar, die door de jaren heen steeds groter is geworden. Een levend bewijs dat kroeshaar wel degelijk groeit. Heb je verzorgingstips?

A: Hydrateer, hydrateer, hydrateer. Kroeshaar is droog en het breekt daardoor makkelijk. Hydrateren, bijvoorbeeld met een leave-in conditioner en olie is voor kroeshaar een must. Oh, en trek er niet aan!

Q:Een andere fabel is dat kroeshaar moeilijk haar zou zijn. Ik ben van mening dat het geen moeilijk haar is, maar wel haar dat de nodige verzorging vereist. Hoe verweef jij de verzorging van je haar, met jouw, zo neem ik aan, vrij drukke weekschema?

A: Ik houd het allemaal erg low maintenance. Mijn haar zit bijna altijd in een knot. Dat neemt ’s ochtends niet meer dan twee minuten in beslag, drie als mijn haar niet meewerkt. Als ik zin heb dan kam ik het ’s avonds uit en verzorg ik het met olie. Ik was mijn haar niet vaker dan een keer per week. Als ik geen tijd heb om te stomen dan breng ik ’s avonds een haarmasker in en spoel ik het de volgende dag uit. Dan gaat m’n knot er weer in en begint het hele riedeltje weer opnieuw.

Q: Welke tip heb je voor donkere vrouwen die hun natuurlijke haar het liefst wel zouden willen dragen, maar dat (nog) niet durven?

A: Het moet bij je passen. Je moet je natuurlijk wel comfortabel voelen bij je haardracht anders frustreert het alleen maar. Je hebt gezien hoe snel Beyoncé weer naar haar lange pruik greep nadat ze een kortere coupe had laten zien. Als je je er niet sexy bij voelt, doe het dan vooral niet. Persoonlijk vond ik het heel bevrijdend om mijn haar niet meer te relaxen. Het scheelt echt zoveel gezeik, en geld!

Q: Tenslotte, wat denk jij, is kroeshaar een trend of een revolutie?

A: Geen van beide. Laten we er niet al te gek over doen. Het is gewoon haar. Geweldig, indrukwekkend, divers en fantastisch mooi haar.

1 Comment

  1. Weet je, Andrelon wilt zich misschien wel meer focussen op ons haar maar zijn vet gefaald als je het mij vraagt. ik bedoel, wrm noemen ze het KROES CONTROL?!
    What is there tot control? our hair is loud, so just stop to control something what isn’t there to control. Just sayin..
    Verder leuke artikel!

    x Kesh

1 Trackback / Pingback

  1. II Kroeshaar: trend of revolutie? | JUBES

Laat een bericht achter