II Kroeshaar: trend of revolutie?

Kroeshaar: trend of revolutie? (2)

Er komen steeds meer producten op de markt voor kroeshaar. Er zijn speciale clubs voor mensen met kroeshaar en mainstream merken zoals Andrélon richten zich op de kroesharige consument. Maar is hier nu sprake van een trend of is er een ware revolutie aan de gang? Jubes vraagt het aan de professionals. Dionne Pool, model en freelance journalist. Ze schrijft maandelijks voor de donkere vrouw in Glamour. Unice Sproest, een black hair kapster die al jaren haar kroeshaar omarmt. In dit artikel stellen we de vraag aan de haargoeroe. Wil je weten wat het model er over zegt, klik hier.

Wat zegt de haargoeroe?

Unice Sproest is eigenaresse van Duray’s Hairfashion sinds 11 september 2001. Ze  is gespecialiseerd in zowel Europees haar, als ‘ black hair’. Toch zijn het haar kwaliteiten en certificaten op het gebied van black hair, die zelfs klanten uit Rotterdam en Den Haag doen afreizen naar haar kapperszaak in Arnhem. Op een Facebookpagina, speciaal voor naturalista’s en transitioners wordt haar naam geregeld genoemd als persooon die je heeft doen besluiten natural te gaan. Ik vraag haar naar de ontwikkelingen rondom kroeshaar en of dit nu een trend is of een revolutie.

Unice Sproest

Q: U bent onlangs 43 geworden, maar u ziet er heel jong uit. Wilt u uw schoonheidsgeheim met ons delen?

A: Ja hoor natuurlijk! Ik ben een ochtendmens, dus ik sport iedere ochtend voordat ik naar mijn werk ga. Ik heb het sporten nu op een laag pitje gezet i.v.m. een blessure. Ik ga één keer per maand naar de schoonheidsspecialiste en naar de pedicure. Verder eet ik geen varkensvlees,. Ik doe niet aan de lijn en dat heb ik nog nooit gedaan. Ik ben verslaafd aan thee drinken. Ik drink geen alcohol en ik heb nog nooit gerookt.

Q: Wanneer bent u begonnen als kapster en wat is uw beweegreden?

A: Bedoel je met haar bezig zijn of een professionele kapster zijn? Ik ben namelijk al vanaf mijn negende jaar bezig met haar en dan vooral vlechten. Eerst deed ik dat alleen voor familie, wel voor geld. Voor de middelbare school was het niet echt de bedoeling een zaak te beginnen , ik was voornamelijk bezig met weaven en vlechten, en wilde nooit in dienst bij andere kappers. Ik heb de kappersopleiding voor Europees haar en de theorie gedaan. Toen ik mijn zaak twee jaar had, ging ik naar Atlanta in Amerika naar de grootste black hair beurs van de wereld (red: Bronner Brothers International Hair Show), toen was ik om. Ik nam visitekaartjes mee, sprak veel mensen. Internet was toen net in opkomst. Ik kwam tijdens periode ook in aanraking met Taalijah Waajid (red: groot Amerikaans haarmerk, bekend van o.a. Black Earth producten). Ik heb bij haar seminars gevolgd en leerde zo snellere en nieuwe technieken voor natural black hair.

Q: Er zijn weinig kappers in steden buiten de Randstad, waarom een kapperszaak in Arnhem en niet bijvoorbeeld in Amsterdam?

A: Er zijn wel veel kappers geweest, maar die hebben het niet volgehouden. Als je grootste beweegreden geld verdienen is dan houd het geen stand. Op het moment dat we opengingen was er een wachttijd van drie weken. Het nummer van Alicia Keys ‘Fallin’ was toen net in, iedereen wilde vlechten met kralen er in. De eerste werkdag werkte ik van 9 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds.

Q: De laatste tijd en met name het laatste jaar is er veel aandacht voor kroeshaar, wat denkt u dat de reden is?

A: Ik denk dat het vooral een tijd is van bewustwording. Het internet speelt een rol, je hebt meer toegang tot geschiedenis, meer naslagwerk. De producten veranderen ook, er is meer bewustwording van de gezondheid. Dat geldt voor de ingrediënten in eten, maar net zo goed voor haarproduct. Mensen willen geen chemicaliën meer op hun hoofd.

Q: Wat is de verhouding als u kijkt naar de behandelingen die u geeft: wordt er nu minder gerelaxed en meer gevlochten en getwist?

A: Er wordt veel minder gerelaxed , ik denk dat zo’n 95 procent van mijn klanten natural is. De mensen die dat (nog) niet zijn, zijn op een hand te tellen. Ik denk dat de jongere klanten kiezen voor natural hair vanwege de bewustwording die ik net noemde. Ik denk dat de oudere mensen gewoon moe worden van relax en curly.

Q: Er zijn weinig kappers die weten om te gaan met kroeshaar, wat denkt u dat de reden is?

A: Er is weinig educatie op dat gebied, ik heb het zelf van huis uit geleerd. Ik heb bij Taliaah Waajid seminars gevolgd en certificaten gehaald. De modellen en technieken uit de Amerikaanse boeken…als je deze kent, hoef je de klant geen nee te verkopen. Je kunt aan bijna elke klantwens voldoen. Er zijn in Nederland geen workshops en seminars van dit niveau., weinig educatie. Men is niet zo geinteresseerd in kroeshaar. Het kost in hun ogen meer tijd en levert per dus saldo minder op.

Q: Waarom is, volgens u, het dragen van kroeshaar zo negatief beladen?

A:Het heeft te deels te maken met je opvoeding. Sommige klanten vertellen me dat ze soms wordt gevraagd, wanneer ze hun haar gaan ‘doen’. Dit wordt dan door een oudere aan een jongere gevraagd.

Q: Ik heb weleens gehoord, dat kroeshaar ons te veel aan slaven doet denken. Hoe kroezer je haar, hoe minderwaardig je bent. Wat vindt u daarvan?

A: Serieus? Heb je dat weleens gehoord als argument?

Q: Yup

A: Wat raar joh. Nee, dat heb ik zelf nog nooit gehoord.

Q: Hoe ziet de toekomst er volgens u uit, zullen er nu meer mensen kroeshaar gaan dragen of zal relaxed haar en weave het straatbeeld blijven domineren?

A: Ik denk dat wel meer mensen kroeshaar gaan dragen. De jongeren van nu houden zich hier veel mee bezig. Hun kinderen krijgen het weer via de opvoeding mee, dus de ontwikkeling zet zich door. Ik ben wel bang dat er een tijd gaat komen dat mensen weer massaal gaan relaxen . Of dat nou over 50 of 100 jaar is, maar dat het terug komt. Ik heb de modevakschool gedaan, daar zie je het ook. Mode verandert eigenlijk niet, het herhaalt zich. Ik denk dat hetzelfde geldt voor kapsels, het is een herhalende cyclus.

Q: Een van de fabels over kroeshaar is dat het niet of nauwelijks groeit. U heeft een flinke bos haar, die door de jaren heen steeds groter is geworden. Een levend bewijs dat kroeshaar wel degelijk groeit. Hoe verzorg je kroeshaar nu het best?

A: Investeer in goede of de beste produkten. Die geschikt zijn voor jouw type haar. Ik knip elke 6 maanden mijn punten, het hoeft ook niet vaker. Mijn haren komen niet in aanraking met warmtebronnen, zoals de stijltang.

Q: Welke tip heeft u voor donkere vrouwen die hun natuurlijke haar het liefst wel zouden willen dragen, maar dat (nog) niet durven?

A: Youtubefilmpjes kijken van de “Big Chop” , before en after.

Q: U bent zelf al heel lang natural. Toen had niemand het nog over ‘natural hair’. Wat waren de reacties destijds?

A: Over het algemeen positief en stoer. Op Curaçao kreeg ik wel opmerkingen. Uitspraken als ‘ je hebt slechte haren’ . Waarop ik dan antwoordde ‘Jij hebt slechte haren, want ze zijn chemisch behandeld’ .

Q: Tenslotte, is kroeshaar een trend of een revolutie?

A: Ik denk dat het vooral voor jongeren een trends is en gedeeltelijk een stukje bewustwording. Voor mij geldt natural hair is wat je hebt, je bent ermee geboren…en dat is geen trend.

Wil je een afspraak maken om een bezoekje te brengen aan deze kapster? Dat kan!

Duray’s Hairfashion
Hommelseweg 54
6821 LM Arnhem
Telefoonnummer: 026-445 41 83
Geopend van di t/m za van 10.00 uur-18.00 uur

6 Comments

  1. Leuk interview! Jammer dat ik de zaak niet kende toen ik weleens in Arnhem was. Dan was ik zeker even langs gegaan (ook al was ik toen nog gerelaxed haha)

1 Trackback / Pingback

  1. I Kroeshaar: trend of revolutie? | JUBES

Laat een bericht achter