Je bent zo oud als je je voelt…

Ayida, onze girl abroad!

Pas geleden had ik gesprek met iemand over leeftijden. Ik had de dame in kwestie ouder geschat dan zij is, en zij had mij jonger geschat. Dat laatste gebeurt vaak, het eerste trouwens ook. Ik ben heel slecht in het schatten van leeftijden, als iemand me vraagt ‘hoe oud denk je dat ik ben’ moet ik altijd heel hard slikken voordat ik iets durf te zeggen.

Meestal zit ik er flink naast, ik weet ook nooit wat een acceptabele marge is om boven of onder te schatten. Vijf jaar? Sommige mensen vinden dat één jaar al heel veel verschil maakt en dan begint hun onderlip te trillen als je zegt “34??” in plaats van 33. Hier in Suriname is leeftijden schatten helemaal een gevaarlijk spelletje, je komt mensen tegen die even oud als ik zijn (30, voor de duidelijkheid) maar eruit zien alsof ze mijn vader of moeder konden zijn. En andersom, vooral vrouwen die je met kinderen ziet lopen of een blik bier over straat waarbij je denkt: ben jij geen twaalf?!

Die dame waar ik mee sprak zei nadat ik haar te oud had geschat, dat ze zich vaak wel ouder voelde. Ik vond dat raar. Want het is letterlijk onmogelijk om je een dag ouder te voelen dan de dag van vandaag. Niemand weet hoe het is om ouder te zijn dan dat hij/zij op dit moment is. Jonger dat kan, maar goed, wie voelde zich alle dagen dat hij/zij 21 jaar oud was exact hetzelfde? Ik bedoel maar. Ik had het met de bewuste dame ook nog even over wat dan gepaste kleding of gedrag is voor bepaalde leeftijden en eigenlijk was dat de reden dat dit onderwerp me de rest van de week bezig hield.

Ik zie hier heel veel vrouwen van middelbare leeftijd (denk ik) in kleding die overduidelijk voor tienermeisjes bedoeld is, strakke truitjes met teksten als “I love my boyfriend” of “YOLO”. Ze lijken er geen moeite mee te hebben, maar wie weet zijn ze begin twintig en ligt het aan mij dat ik dat niet zie. Ik heb eigenlijk geen idee of ik me naar mijn leeftijd kleed, wie bepaalt dat?
Volgens mij doe ik gewoon waar ik zelf zin in heb, ook als dat soms bright en shiny is. Dat vond mijn gesprekspartner dus een reden om niet serieus genomen te worden, zij hield het vanwege haar leeftijd maar bij neutrale kleuren. Vreemd eigenlijk, dat gedoe met leeftijden. Voel jij je zo oud als je bent?

-X-

Ayida

3 Comments

  1. Interessant onderwerp. Mensen schatten mijn vaak veel jonger in maar ik ben 25 jaar. Ergens voel ik me ook zo oud, denk aan alle verplichtingen, vrienden die gaan trouwen en kids krijgen maar aan de andere kant ook weer niet omdat ik zelf nog niet zover ben 😛

  2. Ik schat mensen meestal precies goed of zit er net naast. Maar Surinamers zien er (vind ik) meestal jonger uit als ze op leeftijd zijn. Bij Nederlanders is dit zeker niet altijd het geval.

Laat een bericht achter