London, baby!

London, baby!

London staat bekend om zijn London Eye, de London Bridge en natuurlijk de Grote Ben. Dus zoals de meeste toeristen maakte ik kiekjes van bovenstaande  'fotocollectoritems' en de rode telefoonhokken en dubbeldekkers. Leuk voor Facebook, leuk voor later.

The West End

The West End is een verzamelnaam van de wijken Soho, WC2 en Holborn. Op een steenworpafstand vind je daar de Big Ben, het paleis van Dear Queen met de gemutste wachters en het reuzenrad London Eye. Voor de ruim twintig pond en de lange wachtrij laten we de drukte voor wat het is. Wij bezochten Green Park, Oxford Circus en Embankement.

Green Park

Ruim tien minuten lopen vanaf Buckingham Palace vind je Green Park en van de vele parken in het stadse London. Schrik niet van de eekhoorntjes, ze zijn wat brutaal, maar supertam.

Oxford Circus

My o my! Dit is zeker weten HET shopwalhalla van London. Primark, H&M, pfff…te veel om te noemen. En blijkbaar weet heel London het en hebben ze het aan de toeristen doorgegeven: want de mensen lijken wel mieren. Druhuk! Ik denk aan mijn lieve portomoneetje, dus we gaan voor een aardbeimilkshake bij de Macdo om onze weg te vervolgen.

Embankement

Minder toeristisch dan Oxford Circus en Green Park, maar zeker niet minder leuk is Embankement. Dit metrostation ligt praktisch naast de rivier Thames. Met je rug naar het station zie je de London Eye. Links van je de Westminster Bridge. Deze plek leent zicht prima om uit te rusten op de bankjes op de pier. Opvallend in Embankement zijn de cafeetjes en bars.

Café Lyceum Tavern

354 Strand, London

Je kunt weer opwarmen bij Lyceum Tavern, een stoffig bruin café, met uberkakkerig en opgedirkt publiek. Beneden kun je hangen aan de bar. Boven waan je jezelf in de Engelse huiskamer van je grootmoeder. De setting lijkt stijf met het bloemetjesbehang en de bordeauxrode fauteuils. Wie daar door heen prikt, merkt vooral het gemoedelijke, relaxte huiskamersfeertje.

Café Nero

181 Strand, London

IMG_0874
Wauw…een italiaanse espressobar gerund door…Italianen. Scones, muffins, een pot thee een authenieke espresso, je vindt het allemaal bij Café Nero. Het interieur doet me denken aan die befaamde coffeebars in New York. Aan de wand doeken van Italiaanse dorpssteegjes. Gemêleerd publiek, vriendelijk personeel en soul- en jazzmuziek op de achtergrond. Genieten maar…!

 

 

 

De toeristische hotspots moet je wel gezien hebben, zo vind ik. Maar  als ik een trip maak, ben ik altijd benieuwd naar de locals, wat ze dragen, waar ze zich bevinden. Dus ik upgrade mijn metrokaartje van Centraal Londen naar ‘All en Around’ – London. Zonder plan, zonder een flauw idee wat ik ga tegenkomen. Samen met manlief kiezen we een metrostation gewoon op intuïtie en vooral gekkigheid. Met de kaart van de ‘underground’ in de hand, (die van boven naar onder werd gekeerd en voor de verandering van links naar rechts), valt ons oog op metrostation ‘Seven Sisters’. Want , zo vonden we, daar moest als het aan de naam lag, zeker ‘soul’  te  vinden zijn. En soul vonden we in deze wijk!

Seven Sisters

Het vergt wat overstappen, maar dan heb je ook wat. Als je het metrostation van Seven Sisters verlaat, is het eerste wat je opvalt de multiculturele samenstelling. Koffiebars, natural hairsalons, winkels met exotische groente en ditto fruit. Deze wijk stond vroeger bekend om zijn criminaliteit en had een slechte reputatie. Maar Sonya, een Londonse met Jamaicaanse ouders liet ons weten dat de slechte naam allang achterhaald is. Ze vertelde ons ronduit en met een niet te veinzen enthousiasme waar we heen moesten en wat we ABSOLUUT moesten zien. Of ik een pen had? Nee, geen pen, maar wel de notitiefunctie in mijn Iphone!

Sonya’s must sees:
– Dalston
– Stokenewington
– Isligton
– Camden

Camden Town

We hadden echt te weinig tijd om Sonya’s tips allemaal ter harte te nemen. Want, zo gaf Sonya aan, je wilt echte locals zien? Dan moet je daar zijn. Er was niets gelogen aan die omschrijving. Wat een bruisende wijk! En wat een mooie jonge mensen, artistiek en vrij van geest. Manlief werd vastgeklampt door een jongen, die hem een cd in zijn hand drukte. Een minuut van zijn tijd wilde hij lenen. Met een rode koptelefoon droomde manlief even weg in de drukke menigte. Schade? Vijf pond voor een cd en een high five voor de boy die zijn passie op straat promoot. Camden heeft iets puurs, iets vrijblijvends, iets ongedwongen. Maar het is er ook erg druk (dus let even op je bezittingen).

Must go: The Monarch

40-42 Chalk Farm Road Camden, London

The Monarch

Aan het einde van de wijk vind je veel meer rust, de stemmen van de menigte verstommen en de set van de eetcafes en bars neemt de plaats in van die van de marktjes. In The monarch verruil ik de beelden van afro’s, koptelefoons en batik voor die van een groene sofa. Waar we heerlijk in wegzakken. Bier, wijn en een peukje in ‘the garden’…met terrasverwarming!
 

Must see: Lily J en Vanilla

247 en 279 Camden High Street, London

IMG_0836

Deze winkels zijn van Spaanse eigenaren. Je kunt ze niet missen in de hoofdstraat van Camden Town. Je vindt er brocante, romantiek en een vleugje glam. Ik heb me vergaapd aan de bling-bling*-clutches, de kleurrijke sieraden en de supersized tassen. De kleding vond ik zelf aan de kleine kant. Maar goed, met mijn 1.80m en curves voldoe ik nou eenmaal niet aan de tengere Spaanse maatstaven. Als je dan toch in Camden bent, is een kijkje nemen zeker de moeite waard. #doenhoor!

1 Comment

Laat een bericht achter