Hoe houd ik mijn ‘winterhaar’ handelbaar?

De donkere dagen, het heeft iets romantisch. Gordijnen dicht, kaarsjes aan, onder een fleecedekentje. Lekker cocoonen. Aan de andere kant betekent het ook vertraging met de trein, verkoudheidjes, loopneuzen en droog haar. En niemand wil droog, futloos haar, toch? Met een paar extra verzorgingtips verander je winterhaar in een handelbare, verzorgde coupe.

Kroeshaar is een van de meest droge haarsoorten. De krullen (die erg klein zijn) zorgen ervoor dat de voeding vanuit de hoofdhuid meer moeite heeft om de gehele haarstreng te voeden. Als je de dwarsdoorsnede van je hoofdhuid bekijkt (zie onderstaande illustratie), dan kun je goed zien waarom. Het onderstaande plaatje laat een voorbeeld zien van iemand met steil haar. Voeding (hetgeen je binnenkrijgt aan voedingstoffen) en vocht hebben een vrije doorgang van de follikel naar het haar. Bij krullend- en kroeshaar is de follikel gebogen (in de vorm van een ‘S’). Voeding en vocht hebben daarom meer moeite om de weg af te leggen van follikel naar haarstreng.

Haardoorsnede

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: afrokinkilove.tumblr.com

Extra vocht toevoegen aan krullend- en kroeshaar is essentieel voor de elasticiteit en de conditie van het haar. In de wintertijd wordt haar blootgesteld aan wind en de centrale verwarming. Met name de centrale verwarming zorgt er voor dat het vocht in je haar verdampt. Ook de wrijving van je muts en sjaal zorgen dat vocht verloren kan gaan. Geen paniek, met 3 tips zorg je dat jouw haar het vocht krijgt en behoudt en ‘winterhaar’ handelbaar te houden.

1. De L.O.C-methode

Er zijn methodes om vocht dat je toevoegt aan je haar langer te behouden, één van die methodes wordt de L.O.C-methode genoemd. Het staat voor Liquid, Oil, Conditioner en geeft de volgorde aan waarin je producten op je haar aanbrengt. Liquid (vocht), kan water zijn wat je aanbrengt met een verstuiver.
Liquid: voor extra vocht kun je een beetje van je favoriete leave-in conditioner (of een conditioner zonder parabenen, silliconen en sulfaten) vermengen met water.
Oil: bij het toevoegen van olie kun je kiezen voor kokosolie, jojobaolie of castorolie. Kokosolie penetreert de haarschacht en bindt zich aan de proteïnen in je haar. Jojobaolie heeft eigenschappen die overeenkomen met ons lichaameigen sebum (zie bovenstaand plaatje), dat zorgt voor de elasticiteit en glans aan je haar. Castorolie, wordt ook wel wonderolie genoemd, staat erom bekendheid om te zorgen voor dik haar en gespleten haarpunten tegen te gaan.
Conditioner/cream: je kunt kiezen voor een (1) moisturizer of (2) conditioner zonder sulfaten, parabenen en silliconen of (3) sheaboter (karitéboter) die je al dan niet hebt gemend met je favoriete olieën. Mijn favoriete moisturizer is die van Sisay International (www.sisay.eu). Volgende maand vind je een review of andere producten van dit merk.

Tip: voor sommige mensen werkt de L.O.C-methode niet, omdat het haar wordt verzwaard of vettig wordt. Pas dan de volgorde aan (L.C.O. –methode), waarbij je eerst de conditioner toevoegd en dan de olie. Iedereen heeft ander haar and you don’t know till you try!

2. Protective styles/low manipulation

Ik noemde het al, wrijving en de hitte van de centrale verwarming zijn niet veel soeps voor je haar in de winter. Protective styles zijn haarstijlen- en drachten die je haar beschermen. Protective styles zijn o.a. (nep)vlechten, cornrows, twists, bantu-knots en weaven.

Naturalista Laila Jean met een 'protective hairstyle'
Naturalista Laila Jean met een ‘protective hairstyle’

 

 

 

 

 

 

 

Bron: talkinpretty.com

Low manipulation styles zijn haarstijlen- en drachten die geen constante wrijving, kammen en borstelen vereisen. . Low manipulations styles zijn o.a. twist-outs, bantuknots-out en braid-outs.

Laila Jean met een 'low manipulation style'
Laila Jean met een ‘low manipulation style’

 

Tip: zorg dat je haarpunten zijn beschermd, bijvoorbeeld door ze in te stoppen of te vlechten. Het dagelijks aanbrengen van olie op je haar punten zijn geen overbodige luxe. Het onderste gedeelte van je haar is het meest kwetsbaar, het is namelijk het oudste gedeelte van je haar. Extra verzorging voorkomt gespleten haarpunten.

 

 

Bron: weheartit.com

 

3. Hot-oil treatments en deep conditioners

Hot-oil treatments  en deep conditioners kun je eigenlijk zien als haarmaskers. Bij een hot-oil treatment verwarm je olie (olijfolie, kokosolie) waarna je die aanbrengt op je haar en hoofdhuid. Als je bij een hot-oil treatment ook nog eens je hoofdhuid masseert werkt de behandeling nog beter. Het doel van de hot-oil treatment is namelijk de glans en kambaarheid van de haren te bevorderen (dat doen de olieën) en de follikels te stimuleren (dat doen de hitte van de olieën en de massage). Een groot voordeel, je hoeft je portomonnee er niet voor te plunderen. Je maakt het makkelijk zelf en je kunt de ingrediënten kiezen die je zelf fijn vindt. Een tutorial vind je terug op Beautylab.

Een deep conditioner is een conditioner die je voor langere tijd in je haar laat, maar in tegenstelling tot een leave-in conditioner wel uitspoelt. Je kunt je haar afdekken met een plastic cap en handdoek en 30-60 minuten laten zitten. Of je gaat onder de droogkap zitten (uiteraard ook onder een plastic kap) en verkort de duur met 15-30 minuten. Ook een deepconditioner hoeft je geen fortuin te kosten. Onderstaand Youtubefilmpje laat je zien een voordeeld zien van een good ol’ homemade deep conditioner.

Een deep conditioner dient twee doelen: proteïne aanvullen en vocht toevoegen. Dianne Hall, schrijfster van het boek ‘I grew it long’ geeft als advies elke week een ‘moisturizing deep conditioner’ te gebruiken en één keer in de maand een ‘protein deep conditioner’. Het nut van ‘moisturizen’ of wel vocht toevoegen ken je inmiddels. Een ‘protein deep conditioner’ is tenminste net zo belangrijk. Proteïne is een van de stoffen waar ons haar uit is opgebouwd. Door proteïne toe te voegen, krijgt je haar dus een extra boost van die bouwstoffen. Dianne Hall heeft er jarenlang haar haarregime op afgestemd en het resultaat mag er wezen:

Dianne Hall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: (www.igrewitlong.com)

Meer tips nodig voor behandelbaar ‘winterhaar’. Of ben je op zoek naar verkooppunten voor jouw favo product. Check dan ff de startpagina speciaal voor kroeshaar.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Antwerpen, city of diamants | JUBES
  2. Sisay International: product review | JUBES
  3. Natural Hair Beauty Suriname | JUBES
  4. Van de redactie… | JUBES

Laat een bericht achter