Masoes Moks’alesi

Masoes moksi alesi (moks’alesi, eigenlijk worden botsende klinkers niet uitgesproken), is een rijstgerecht met een gele kleur. Het is een van de meest populaire onder de reeks van verschillende moks’alesi, wat staat voor gemengde rijst. De basis van moks’alesi is altijd rijst gekookt in kokosmelk.

Ingrediënten:

  • parboiled rijst (500 gram)
  • 1 zakje gele masoespoeder
  • 1 kleine spitskool
  • 3 gerookte kippenbouten
  • 200 gram zoutvlees
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 boullionblokjes (kleintjes van Maggi)
  • 1 tomaat

 

Stap 1: Het zoutvlees uitkoken in water en in stukken snijden.

Stap 2: De gerookte kip in kleine stukken hakken.

Stap 3: De spitskool in kleine reepjes snijden.

Stap 4: Olie in de pan doen en hierin de stukken gerookte kip en stukjes zoutvlees bakken.

Stap 5: De spitskool, ui, tomaat, knoflook, bouillonblokjes toevoegen en meebakken.

Stap 6: De kokosmelk en een 1/2 l. water bij het mengsel doen en 10 minuten stoven. Het kooknat proeven en op smaak brengen met zwarte peper.

 

Stap 7: De gewassen rijst toevoegen samen met een zakje gele masoesapoeder. Het mengsel goed omscheppen.

Stap 8: De masoes moks’alesi op een laag vuur laten koken.

Stap 9: Na een half uur de rijst voorzichtig omscheppen en zachtjes laten doorkoken tot masoes moks’alesi gaar is.

Tips voor bij de masoesa alesi:

  • Tussendoor de rijst even omscheppen maar niet te vaak anders duurt het langer voor het gaar is.
  • Als de rijst te droog is besprenkelen met een beetje water en verder stomen.
  • Om de masoesa alesi helemaal af te maken, wordt het vaak geserveerd met zuurgoed en gebakken rijpe bananen.
  • De kooktijd van masoesa alesi is iets langer dan gewone rijst door het gebruik van vet tijdens de bereiding.

Be the first to comment

Laat een bericht achter