Newbie


Zwetende handen, versnelde ademhaling. Je mag je nieuwe collega’s ontmoeten. Ik begon vorige maand in een nieuwe functie. Superspannend vond ik het. Inmiddels werk ik er een paar weken en lach ik al geregeld met mijn nieuwe collega’s…ja …we raken aan elkaar gewend. Deze maand geef ik je een paar tips.

 

1.       Blijf jezelf

Het klinkt nogal  cliché, maar in principe moet je het met jezelf doen. Blijf dan ook vooral jezelf. Opmerkelijk is namelijk dat mensen het heel snel door hebben als je niet authentiek bent. Jezelf blijven vergt minder energie en je geeft mensen echt de kans op je beter te leren kennen.

 

2.       Kies je events

Werken brengt ook sociale events mee. Zo kan een vrijdagmiddagborrel iets standaards zijn. Borrelen is een leuke gelegenheid om anderen beter te leren kennen. Let er wel op dat je niet te veel drinkt en maak het vooral aan het begin niet te laat. Als je je ongemakkelijk voelt bij zo’n borrel ga dan gewoon af en toe…inderdaad…om ‘je gezicht te laten zien’.  Probeer bedrijfsuitjes niet over te slaan, het heeft vaak een wat meer verplichter karakter dan een vrijdagmiddagborrel.

 

3.       Neem iets lekkers mee naar het kantoor

 

Zelf zit ik op een kantoor met alleen maar mannen. Ze hebben vaak honger. In de Surinaamse cultuur wordt veel over eten gesproken en aan eten gedaan, en ik heb mezelf voorgenomen op die trend ook zeker op de werkvloer door te zetten. Koek heeft al de revue gepasseerd, volgende project is homemade gehaktballetjes. Een andere collega zorgt voor de pindasaus. Goed geregeld toch? Eet smakelijk.

4.       Laat zien wat je in huis hebt

We hebben vaak de neiging om onszelf klein te maken als we ergens nieuw werken. Dat is heel natuurlijk en heel gezond. Toch kan het geen kwaad om vanaf het begin te toon te zetten over wie je bent en wat je kan. Ga ervoor.

 

5.       Reflecteer

Hoe om de zoveel tijd sessies met jezelf. Stel je de vraag hoe het gaat, beantwoord het en acteer daar vervolgens ook op. Wat zou je nog aan jezelf willen veranderen om een leukere tijd tegemoet te gaan op de werkvloer? Wat doe je goed? Wat kan beter?

 

Xxx

 

Jubes

Be the first to comment

Laat een bericht achter