Petjil: een tropische salade

Er is heel wat discussie over petjil (spreek uit als pie-tsjil). Zo zegt de één dat er eigenlijk rijst bij moet, de ander vindt van niet want het is geen gado-gado. De ander vindt dat het wel gado-gado is, maar dat het gerecht door de emigratie van Java naar Suriname is aangepast naar Surinaamse standaarden. Altijd leuk, discussies over de oorsprong van een gerecht. En terwijl er lekker verder wordt gediscussieerd..leg ik jou de basis uit van deze snelle lauwwarme salade. Afgesproken? Zo op tafel..lekker luchtig, ideaal voor die nazomeravonden die nog gaan komen (fingers crossed)! O ja, en dit keertje kunnen de vegetariërs onder ons naar hartelust aantekeningen maken..dit gerecht is vegetarisch...whoop,whoop*

 

Recept voor 2-4 personen

Ingrediënten:

Spitskool (voorgesneden): 200 gram

Kousenband (of verse sperziebonen): 200 gram

Taugé: 150 gram

Pinda sambel (bijvoorbeeld van Faja Lobi): 250 gram

DSC_0144

Kruiden en smaakmakers:

Pindakaas

Knoflookpoeder

Zwarte peper

Ketjap medja

Optioneel:

Tempeh

Komkommer

Gefruite uitjes

Keukenbenodigheden:

Stoommandje

DSC_0139

1. Snijd de kousenband in gelijke stukken van ongeveer 1,5 cm. In dit recept is er voor gekozen om de kousenband schuin af te snijden.

DSC_0142

2. Was de spitskool en ontdoe de taugé van de bruine stukjes en oneffenheden.

3. Doe de korrels van de pinda sambel in een kommetje. Leng deze aan met de pindakaas, de ketjap, wat knoflookpoeder en de zwarte peper. Voeg het mengsel toe aan het kokend water (volg de instructies op de verpakking).

DSC_0146

4. Leg de taugé, spitskool en gesneden kousenband in het stoommandje. Als je geen stoommandje hebt, kun je een vergiet gebruiken. Zorg er dan voor dat er maar een klein laagje kokend water in de pan staat.  Stoom de groenten 6 minuten voor een knapperige salade en 8 minuten voor een gare salade.

DSC_0143

5. Serveer de groente met de warme pindasaus. Ook lekker met tempeh (gebakken in ketjap) en frisse komkommer.

DSC_0152

Eet smakelijk!

-X-

Jubes

Be the first to comment

Laat een bericht achter