Pom: een gerecht met geschiedenis

Pom! Pompidompidom...pom :) Dit Surinaamse bijgerecht is van Joodse oorsprong. Tenminste...dat wordt gezegd. Want of het nou van Joodse oorsprong is of dat slaven dit gerecht maakten en de Joodse slavenhouders dat aan hun gasten voorschotelden...daar zijn de meningen over verdeeld. Wat wel honderd procent vaststaat, is dat dit gerecht uit de Surinaamse keuken favoriet is onder Surinamers en niet-Surinamers. Het is een bijgerecht wat vaak in een grote schaal wordt bereid en steevast op verjaardagen, feestjes en partijen (enfin je snapt me) wordt opgediend. Meestal geserveerd met witte rijst en kouseband. De volgende dag net zo lekker met een bammetje. Ik houd van pom, vooral die van mijn vader. Hij maakt het met liefde, met geduld en een heleboel soul. Deze maand liep ik stage bij hem om het gerecht onder de knie te krijgen. O ja...pssst...mocht je nog iemand zoeken qua Surinaamse catering...had ik al gezegd dat mijn vader met soul kookt? #justsaying

Recept voor 8-10 personen

Ingrediënten:

Pomtayer (ontdooid, 2 stuks à 1 kilo)
Zoutvlees (250 gram)
Selderij

Kruiden en smaakmakers:

Bosui (1)
Ui (1 grote)
Suiker (2 eetlepels)
Tomatenpuree (blikje, klein)
Knoflook (1 grote teen)
Knoflookpoeder
Zwarte peper
Piccalilly (pot)
Sinaasappels (2)
Zonnebloemolie (3 eetlepels)

Keukenbenodigheden:

Sapcentrifuge
Grote aluminium ovenschaal (of eventueel van keramiek)

Voordat we beginnen een note van di pappi: dit recept is de moderne versie van pom. In de ouderwetse versie wordt geen piccalilly gebruikt maar alleen sinaasappels. Of ‘lemmetje’, maar we konden niet achterhalen hoe deze citrusvrucht in het Nederlands heet. En of het überhaupt in Nederland verkrijgbaar is. With that being said…

Voorbereiding (1/2 uur)

Snijd het zoutvlees in blokken (niet uitkoken). Snijd de bosui in ringen. Snijd de ui en de knoflook in kleine blokjes, Was de kippenbouten met azijn. Hak de kippenbouten in stukken en marineer met zout, knoflookpoeder en peper. Dek af met aluminiumfolie en laat rusten in de koelkast. Haal na een half uur uit de koelkast.

gemarineerde kip

1. Bak de gemarineerde kip en zoutvlees in olie. Voeg de tomatenpuree, uien en de knoflook toe. Giet twee grote koppen water bij de ingrediënten. Laat het geheel 10 minuten koken op een zacht pitje.

Kip, zoutvlees mix

2. Giet de ontdooide pomtayer in een grote kom (geen houten kom gebruiken). Voeg de bosui toe.  Halveer de sinaasappel en filter het sap (met behulp van een sapcentrifuge of met de hand). Voeg het sap toe aan de pomtayer.

sinaasappels in de pomtayer

3. Maak het geheel af met twee eetlepels suiker. Roer het geheel goed door en laat rusten.

Pomtayer met bosui

4. Vet de ovenschaal in met boter.

Vet de ovenschaal in

5. Dan voeg je de mix van zoutvlees, kip, tomaat en ui toe aan de pomtayermix.

Doseer kip in de pomtayer

6. Giet de helft van de pomtayermix in de ovenschaal. Zorg er daarbij voer dat de stukjes zoutvlees en kip gelijkmatig over de bak zijn verdeeld.

Verdeling kip in de pim

7. Giet de overige pomtayermix in de ovenschaal, totdat de stukjes zoutvlees en kip niet langer zichtbaar zijn. Voor een beetje extra pit, kun je een Madame Jeannette op de pomtayer leggen.

DSC_1017

8. Plaats de pom in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius (90 minuten). Om de gaarheid te checken: (1) doe je een satéprikker (of tandenstoker) in het midden van de pom. Blijft er iets achter de sateprikker kleven dan is de pom nog niet helemaal gaar. Controleer (2) of de randen van de pom bruin zijn. Is de pom niet helemaal gaar, plaats je het nog even in de oven en doe je weer de bovenstaande checks. Serveer de pom met witte rijst en groenten of op een broodje. Eet smakelijk!

Broodje Pom

3 Comments

 1. De limoen (Citrus aurantifolia) is een plant uit de wijnruitfamilie (Rutaceae), van nature voorkomend in Zuidoost-Azië. Geleidelijk is deze soort geïntroduceerd in steeds meer westelijke landen. Van alle Citrus-soorten is de limoen het minst tegen kou bestand. De hoogte is 6-7 m. De plant is vooral bekend vanwege zijn vrucht. De vrucht wordt, met name in Suriname, ook wel lemmetje genoemd… verder op http://nl.wikipedia.org/wiki/Limoen

 2. Hoi Ajoeba,

  Ik heb vandaag uit nieuwsgierigheid een verse Chinese Tayer gekocht bij Appie. Vond toen dit recept maar dat is met kant en klare diepvries pomtayer. Enig idee hoe ik dat kan maken van verse tayer?
  Wat voor vlees gebruik je als zoutvlees? Spekblokjes, of iets uit de toko?
  En in de beschrijving staat dat je kippenbouten nodig hebt, maar die staan niet bij de ingrediënten. Hoeveel gebruik je?

  thx
  JP

Laat een bericht achter