Saotosoep

In het begin van het jaar, letten we meer op wat we eten. Met het oog op het voorjaar en de daaropvolgende zomer. Maar vooral omdat we met de feestdagen even niet letten op wat we eten. Ik ben gek op eten en vooral de zomer. Als ik niet te veel wil eten, maar wel goed vol wil zitten, maak ik onderstaand recept. En met een beetje geduld en veel liefde, bereid je een heerlijke Surinaams-Javaanse soeppie. Dit recept heb ik overigens van een Javaanse vrouw, die me de fijne kneepjes heeft geleerd.

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

Bouillon

  • Bouillonblokjes (kip of rund) (2)
  • Pimentballen (lont’ai)
  • Sereh (citroengras) (1 tak)
  • Salembladeren (5)
  • Ginseng
  • Gember
  • Laos
  • Knoflook

Garnering

  • Selderij
  • Taugé
  • Gefrituurde uitjes
  • Chips-sticks
  • Eieren (4)

Kruiden en smaakmakers

  • Knoflookpoeder
  • Zwarte peper
  • Zout
  • Ketjap (zoute)

De bouillon

Breng  twee liter water aan de kook.

Was de gember, ginseng, sereh en laos en ontdoe ze zoveel mogelijk van de schil en oneffenheden.

Snijd de knoflook, laos, ginseng en gember in blokjes. Voeg de blokjes , de sereh en de salembladeren toe  aan het kokende water. Voeg de bouillontabletten.

Laat tenminste twee uur koken op een laag vuurtje. Filter de bouillon  zodat er een heldere bouillon overblijft.

Tip: Ginseng wordt in dit recept gebruikt voor extra pit. De meeste authentieke recepten gebruiken geen ginseng. Houd je niet zo van een krachtige bouillon, laat de ginseng dan weg.

Garnering

Was de kippenbouten met azijn (evt. zout). Kruid de bouten met knoflookpoeder, zout en zwarte peper. Voeg een klein beetje olie  toe en roer het geheel. Laat de kip een half uur rusten.

CIMG2161

Bak de kip in olie gaar. Plaats de bouten in een ovenschaal (vel naar boven) en laat de kip 60 minuten bakken in een voorverwarmde oven (200 graden C °) .

Laat de kip goed afkoelen. Als de kip is afgekoeld, ontdoe je de kip van het bot. Je verdeelt het vlees in kleine reepjes.

CIMG2166

Snijd of knip de selderij in stukjes en was de taugé.

Serveren

Schenk de bouillon in een kom. Voeg de chipsticks, gefrituurde uitjes, selderij en kipreepjes toe. Plaats het ei op de garnering. Voeg een scheutje zoute ketjap toe.  Serveer met rijst en evt. (zelfgemaakte) sambal.

CIMG2171

 

 

3 Comments

  1. Bij de ingredienten staat ginseng vermeld. Het is voor het eerst dat ik dat zie staan bij een soato soep recept. Bij de beschrijving van de bereiding wordt het echter niet genoemd. Is het mogelijk daar wat meer helderheid over te geven?

  2. Hallo John Eric!

    Bedankt voor je vraag en je feedback! Ginseng wordt in dit gerecht gebruikt, maar in de authentieke recepten niet. Je kunt er voor kiezen dit weg te laten. Het artikel heb ik naar aanleiding van je feedback aangepast.

    Groet,

    Jubes

Laat een bericht achter