She Sells: soul, liefde & natural hair…

Deze maand staat in het teken van de powervrouw Gisèle Cooper. Niet alleen werkt ze parttime als communicatiemanager bij een van de grotere banken, ze heeft daarnaast een eigen webshop en atelier.  Haar webshop She Sells bestaat al meer dan 9 jaar (!) en in haar atelier kun je terecht om te shoppen en voor een advies op maat. Jubes bracht een bezoekje aan haar atelier.

In een woonwijk in Amsterdam, ter hoogte van Ganzenhoef ben ik als ‘dorpsmeisje’ op zoek naar het atelier. Een oranje button op de deurbel verraadt dat het atelier zich in een ruim (!) appartementencomplex bevindt. Ik word verwelkomd door Gisèle, met haar vriendelijke gezicht en een vrolijke bloem in haar dreads. ‘Hey, jou heb ik eerder gezien…en gezichten die vergeet ik niet’.  Het klopt, ik heb Gisèle eerder ontmoet op het event Locked en Loose van The Natural Hair Club en het Pearl Event (beiden in 2013). Ik blogde toen nog niet, maar was al onder de indruk van haar rustige, warme en vriendelijke verschijning. Op beide events zag ik haar de tijd nemen voor elke klant, om een gedegen advies te geven en uitleg waar nodig.

Ik ga zitten aan de tafel in het atelier onder het genot van een kopje sterke koffie.  Pen en blocnote in de aanslag, want ik ben benieuwd naar het verhaal achter deze dame.

Q: Wat is eigenlijk de geschiedenis van She Sells?

A: 20 mei bestond She Sells negen jaar. She Sells was toen 1 van de 3 webshops voor donkere mensen. Sinds die tijd heb ik heel wat veranderingen meegemaakt.

Q: Wat heb je zoal voor veranderingen gezien dan?

A: Nou,  zie ik dat er veel mensen terug gaan naar natural. Anderzijds zie ik ook veel andere webshops, die komen als paddenstoelen uit de grond.

DSC_0894

Q: Hoe zorg je er dan voor dat je toch uniek blijft?

A: She Sells verkoopt meer dan alleen haarproducten.  Ik verkoop ook haaraccessoires , make-up en kapselboeken en daarnaast kunnen mensen ook langskomen op afspraak voor advies.

Q: Waarom ben je eigenlijk begonnen met She Sells?

A: Ik ben She Sells begonnen als hobby. Ik ging in 2002 definitief over naar natural hair. Ik was op zoek naar informatie om mijn haar te verzorgen. Er  was in Nederland toen heel weinig informatie beschikbaar over natural hair. Ik moest mijn heil zoeken in Amerikaanse literatuur en de weinige fora in Nederland. Op een gegeven moment begon ik die boeken ook te verkopen en het assortiment heeft zich langzamerhand uitgebreid.

Q: Vanwaar de keuze om weer terug te gaan naar ‘natural’?

A: Eerlijk gezegd was ik nooit echt blij met relaxen. Maar ik beschikte over te weinig informatie over alternatieven. Door me te verdiepen in verschillende literatuur en andere bronnen heb ik uiteindelijk de definitieve keuze kunnen maken.

 

Q: Je hebt gekozen voor dreadlocks, ook wel  ‘locs’ genoemd als natuurlijke haardracht.

A: Klopt. Ik heb nu ongeveer 4 jaar locs. In de eerste jaren dat ik weer natural was droeg ik afropuffs, twists en cornrows.  Ik heb daarvoor alles gehad, weave (brak mijn haar van af), relax (werd mijn haar slap en futloos van), curly (veel te vettig)en vlechten met nephaar (te afhankelijk van anderen om min haar te doen). Locs had ik nog niet gehad.  Je hebt er wel geduld voor nodig. Er is een tussenfase, net als bij transitioning. Locs hebben wel een soort imago.

Q: Ben ik het wel mee eens. Waar komt dat imago vandaan denk je?

A: Ik denk dat het veel te maken heeft met het soort locs waarbij men de keuze maakt om de natuur zijn gang te laten gaan (freeform dreadlocks). Er is nu veel meer keuze in  methoden en de manier waarop je jouw locs draagt en verzorgt (red: bijvoorbeeld sisterlocks).

Q: She Sells, zij verkoopt? Vanwaar die naam eigenlijk vroeg ik me zo af..?

A: Hahahaha. Het is een woordspeling. Als je mijn naam Gisele uit spreekt, krijg je shisel… de naam She Sells was dan ook snel geboren.

Q:  Waar zie je jouw bedrijf over 5 jaar?

A: Ik zou graag mensen willen adviseren, cursussen ontwikkelen en me meer gaan richten op educatie. Maar ook kennisoverdracht op events lijkt me wat.

Q: Heb jij een paar tips voor de lezeressen?

A: Ja hoor:

  1. Geduld is een schone zaak. Of dat nu gaat om het vlechten van je haar, je haar laten groeien na een big chop of de transitionings fase. Het is allemaal een proces.
  2. Laat je informeren. Experts kunnen je veel vertellen.
  3. Veel mensen denken dat kroeshaar vet nodig heeft. Maar water is net zo belangrijk, zo niet het belangrijkst!

Q: Tenslotte, wat denk je ..het natural hair gebeuren…is dat nou een trend of een revolutie?

A: Ik denk tweeledig. Het is voor sommigen een trend omdat het nu leuk is, straks komt er weer iets anders wat   ‘in’. Maar het is ook een revolutie, want er is een bewustwordingsproces in gang gebracht.  Het gaat tenslotte  om meer dan ‘haar’.

DSC_0885

 

Nieuwsgierig geworden naar de producten van She Sells? Klik hier om gelijk te shoppen! Er zijn heel wat producten te koop met korting   😀

 

-X- Jubes

Be the first to comment

Laat een bericht achter