Surinaamse zuurkool met rijst

Bij de Hollandse winters horen stoofpotjes, stamppotjes en soep. Een van de traditionele ‘potjes’ is zuurkoolstamppot. Jus, kuiltje, rookworst, je kent het wel. Ik ben gek op zuurkool…maar dan met rijst….en kip. Ja je leest het goed, met rijst. Als kind weet ik nog dat ik van school naar huis fietste en al op de galerij de zuurkool van mams rook. En dan gaf ik nog even extra slinger aan de trappers. Het recept van mams deel ik met jullie.

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • Zuurkool (naturel)
  • Zoutvlees of spekjes
  • Gepekelde varkensstaartjes of rookworst
  • Kipdrumsticks (4) of kipkluifjes (8)
  • Rijst (witte of pandan)
  • Aardappels (4 grote)

Kruiden en smaakmakers:

  • Knoflook (2 tenen)
  • Knoflookpoeder
  • Ui (1 grote ui)
  • Tomaat (of tomaten in blik)
  • Zwarte peper
  • Zout
  • Laurierbladeren (2)
  • Pimentballen
  • Bouillonblokjes (2 kleine of 1 grote)
  • Theelepel tomatenpuree

tomaat,ui,dappies

 Voorbereiding (2 uur)

Tip: als je dit gerecht voor het eerst maakt, zou ik kiezen voor de spek en rookworst. Dit zal je voorbereidingstijd verminderen!!

1. Kook de varkensstaartjes en het zoutvlees in ruim kokend water. Laat dit twee uur op een zacht pitje staan. Na een uur giet je het water af en plaats je het vlees nogmaals in kokend water. Als je hebt gekozen voor de rookworst en spek kun je deze stap overslaan.

2. Was de kipdrumsticks met azijn of zout en doe het in een kom. Voeg zout, zwarte peper en knoflookpoeder toe. Roer goed om zodat de kruiden zich goed mengen. Plaats de kip, bedekt met aluminiumfolie (of een bord of plastic folie) in de koelkast.

Tip: hoe langer je de kippetjes met de kruiden laat staan, hoe smaakvoller ze zullen zijn.

3. Schil de aardappels en snijd ze in vier parten. Laat ze in lauw water staan.

4.  Snijd de tomaten, uien en de knoflook in blokjes.

mise en place

5.  Spoel de zuurkool om. Plaats de zuurkool in een pan met kokend water en kook vijf minuten.Giet de zuurkool daarna af en spoel om met koud water. Laat de zuurkool goed uitlekken.

6. Hak de varkensstaartjes in ringetjes en snijd het zoutvlees in blokjes. Als je hebt gekozen voor de rookworst, snijd je die in schijfjes.

7. Bak de aardappelpartjes in hete olie totdat ze een goudbruine gloed krijgen. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn. Leg ze op een stukje keukenpapier om ze te ontdoen van het overtollige vet.

gebakken aardappels

8. Bak de kip totdat deze een lekker krokant laagje heeft. Leg op keukenpapier om overtollig vet op te vangen.

gebakken kip

9. Fruit de tomaat, uitjes en knoflook. Als de uien glazig worden, voeg je de uitgelekte zuurkool toe en roer je het geheel om.

10. Als je hebt gekozen voor spek en rookworst, bak je deze nu mee.

11. Voeg de bouillonblokjes, de tomatenpuree, de laurierbladeren en pimentballen toe.  Giet er een kopje water erbij. Voeg de varkensstaartjes en het zoutvlees toe en laat meestoven. Laat een half uur staan op een laag vuurtje.

12. Kook de rijst volgens de bereidingsgegevens van het pakje of met een rijstkoker.

13. Om de zoveel tijd controleren of er nog een laagje water in de pan staan. Af en toe omroeren.

14. De laatste vijf minuten voeg je de aardappels toe aan de zuurkool.

15. Serveer de kip bij de zuurkool en rijst. Lekker met sambal of Surinaamse peper. Eet smakelijk!

het eindresultaat

2 Comments

Laat een bericht achter