Suriname, o, Suriname (1)…

Het ligt noordelijk op het Zuid- Amerikaanse continent. Je bent er in ongeveer negen uur vliegen: Suriname. Ik ben in 1984 geboren in Suriname en kwam als jong meisje van twee jaar naar Nederland. Zelf heb ik er nog veel familie wonen, maar ook voor toeristen is Suriname een land dat je in elk geval één keer in je leven gezien moet hebben. Vier redenen waarom je deze maand nog een ticket zou moeten boeken.

1. De vliegreis

Als je met Surinam Airways reist is dat al een ervaring op zich. De ruim negenurige vlucht geeft je als leek als snel inzicht in de verschillende type Surinamers. Surinamers schromen niet om een gesprek met je aan te knopen. Je krijgt door de vliegtuigmaaltijden al een eerste impressie van de culinaire hoogstandjes van de Surinaamse keuken. Telefoonnummers uitwisselen om een borrel te graan drinken bij de hotspot ’t Vat is niet vreemd. De piloot komt vaak naar voren om de reizigers te vragen of alles naar wens is. Don’t worry…een vliegtuig wordt bemand door twee piloten, ze wisselen gewoon even af. Leuke vliegacties vind je terug op o.a. Capricho Tours.

2. De romantiek

 

Reizen met je partner naar Suriname kan heel romantisch zijn. Er is een aantal resorts en er zijn veel restaurants met een typische sfeer. Voor mijn toekomstige romantische reis heb ik mijn zinnen gezet op Mirosso (Indonesisch)  en Sarinah (Indisch). De bediening is gekleed in typische Indonesische en Javaanse klederdracht en een gesprek met de bediening en de eigenaren leert je veel over hun persoonlijke diaspora.

3. De natuur

Het heeft iets heel bijzonders. Ik ben met name weg van de verschillende soorten vogels die je voorbij ziet en hoort komen. Het is niet vreemd dat je wordt opgeschrikt door het geluid van de vleugels van de kolibrie, een beeld dat bijna niet met een normale camera te vangen is. De tweede lijfvogel van Suriname de grietjebie (een geel-zwart-bruine vogel, de eerste is de sabaku, een witte reigerachtige: red.) maakt me elke ochtend wakker door zijn eigen naam te roepen. Vaak genoeg zie ik een leguaan die met zijn groene kop opduikt als ik rustig aan het genieten ben van mijn middagkoffie. Bij hondeteefjes is het niet vreemd dat je ze ziet paraderen over straat gevolgd voor hun volledige, kleurrijke nest puppy’s. Voor Suriname is een vaccin aangeraden, de informatie kun je het beste opvragen bij je lokale gezondheidsdienst. Smeer je goed in met DEET, de muskieten zijn niet bepaald je vrienden hier en ze lijken chronisch honger te hebben.

4. De taal en geschiedenis

Door onze gedeelde geschiedenis kun je over het algemeen gewoon Nederlands spreken. Dit geldt voor de grotere bedrijven in de stad. Hotel Krasnapolsky  is het epicentrum voor de (Nederlandse) toerist, van hier uit kun je tripjes plannen naar het binnenland. Je kunt er daarnaast genieten van een heerlijk broodje bokking (vissoort) met advocado, Bij de lokale (Chinese) winkeliers is het niet altijd vanzelfsprekend dat er Nederlands niet wordt gesproken. Of Surinaams….of Engels. Ni hao!

2 Comments

Laat een bericht achter