Transitioning of ‘The Big Chop’?

Transitioning of "the Big Chop"?

Weaves, pruiken, gerelaxed haar, curly en gestijld haar zijn heel gebruikelijk bij donkere vrouwen, jong en oud. Toch is er in Nederland een groep vrouwen die voor zichzelf de keuze heeft gemaakt met dat beeld af te rekenen. De reden voor de keuze verschilt; de een wil gewoon eens wat anders, de ander ziet het als het onderdeel van bewustwording en identiteit. Wat de reden ook zijn moge, een ding is duidelijk: kroes en krullend haar zal de komende jaren veel meer te zien zijn op straat.

Onder de groep mensen die de keuze maakt hun natuurlijke haar (natural hair) te dragen zijn er twee categorieën aan te brengen: de transitioners en the big choppers. Sinds maart 2013 ben ik zelf  gestopt met  chemische behandelingen om mijn krulpatroon te veranderen. Ik zag mijn haar korter en dunner worden, terwijl het lang en dik was in de natuurlijke staat. In ‘natural hair’ begrippen ben ik een transitioner. Kort samengevat,  ben ik het chemische bewerkte deel van mijn haar aan het laten uitgroeien. Een voordeel is dat je heel duidelijk kunt zien wat het verschil is tussen de structuur van je ‘oude’ haar en dat van je nieuwe haargroei. Een nadeel is dat het punt waar mijn nieuwe haargroei overgaat (demarcatiepunt) in het chemische behandeld haar, zwak en breekbaar is.  Ik heb nu feitelijk twee haarstructuren: de een met een duidelijke krul (rechts op de foto), de ander uitgedund en ‘bonestraight’ (links op de foto).

5 months transitioning (6 cm)
5 months transitioning (6 cm)

De twee haarstructuren kun je vermijden. Je kunt namelijk je haar een beetje laten uitgroeien. En na twee, drie maanden de rest van het chemische bewerkte gedeelte van je haar afknippen. En dat is dan weer de tweede categorie ‘naturalistas’, de big choppers. Ik durfde dat zelf niet aan, maar oew, wat een respect voor de ladies die zo dapper zijn. Hieronder vindt je wat footage van beide categorieën:

1. De transitioner

2. De big chopper

 
Welke van twee opties je kiest, is een persoonlijke keuze. Zelf heb ik gekozen voor transitioning omdat ik (heel) kort haar niet mooi bij mezelf vind. Het heeft me daarnaast in staat gesteld om echt duidelijk te zien hoe ongezond mijn haar was geworden door de chemische behandelingen. Mijn relaxte punten zijn ‘bonestraight’, piekerig en uitgedund. Mijn nieuwe haarstructuur heeft golfjes, is springerig en superdik. De transition periode heeft me ervan bewust gemaakt, dat ik mijn haar nooit meer chemisch wil bewerken. Noooooit meer.

-X- Jubes

5 Trackbacks / Pingbacks

  1. Van de redactie.. | JUBES
  2. Sisay International: product review | JUBES
  3. Natural Hair Beauty Suriname | JUBES
  4. Van de redactie… | JUBES
  5. Natural Hair Club NL | JUBES

Laat een bericht achter