Voornemens

Voornemens!

Voornemens, we beginnen er elk jaar mee vol enthousiasme. Meer sporten, minder eten, je vrienden en familie vaker bezoeken. Het is een voornemen om meer te veranderen naar het ideaalbeeld dat we in ons hoofd hebben. Sterker nog, is het vaak een beeld van hoe we zouden moeten zijn. Maar hoe zouden we dan moeten zijn?

Ik geloof dat we liefhebbend zouden moeten zijn, naar onszelf en naar anderen. Als je liefhebbend bent, accepteer je jezelf en een ander. Je accepteert dat een ander keuzes maakt  die anders zijn dan jouw keuzes, zich anders kleedt dan jij en een ander karakter heeft. Zijn Woord onderstreept dat:

“Houd net zoveel van uw medemens als van uzelf” (Galaten 5:14 [Het Boek])

In onze maatschappij is alles geënt op een vorm van perfectie. Sla menig magazine open en je ziet ranke lichamen en ‘perfecte’ gezichten. Een dagje op het strand gaat vooraf aan wekenlange, soms maandenlange training om ‘bikiniproof’ te zijn. In werkelijkheid is het heel lastig om aan een ideaalbeeld te voldoen. Want we in wezen doen is onszelf vergelijken met anderen. En dat terwijl God ons heeft geschapen als unieke, bijzondere wezen. Sterker nog, elk mens heeft een eigen ‘blauwdruk’.

Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. Het is vaak is een uitstekend moment om de balans voor het afgelopen jaar op te maken. Maar iemand anders zijn, het streven naar een ideaalbeeld is wel iets om voor te waken. God maakt ons in Zijn Woord aldoor duidelijk dat Hij van ons houdt zoals we zijn. We zijn geschapen om vrij te zijn. Vastklampen aan de waarden die de maatschappij voor ons heeft ‘opgesteld’, kan een enorme last (een juk) zijn.

“Christus heeft ons dus de vrijheid gegeven. Dat is pas echte vrijheid. Laat u die niet ontnemen door weer een slaaf van wetten te worden.” (Galaten 5:1 [Het Boek])

Vrijheid als voornemen voor 2014, is mijn streven dit jaar. Vrijheid om te genieten van het leven, vrij zijn om lief te hebben. De vrijheid om te zijn wie ik ben in Christus, inclusief al mijn tekortkomingen.

 

4 Comments

Laat een bericht achter