Weave maakt vrouwen echt mooi!

Ayida, onze girl abroad!

Taxichauffeurs. Een apart soort mannen hier. Ik zat laatst in een taxi, een rit waarbij we voornamelijk vast zaten in het verkeer onderweg. De taxichauffeur klaagde zich suf over de files, terwijl ik wijselijk mijn mond hield over de kilometerslange files in Nederland zo normaal zijn dat een Nederlander in het Surinaamse verkeer opgelucht zal zijn als die maar een minuut of 10 doet over het passeren van een rotonde.

Door het langzame rijden konden we we voorbijgangers goed in ons opnemen. Ik zeg nooit nee tegen een potje mensen kijken, dus deed vrolijk mee. Toen er een jongedame met lange weave voorbij kwam lopen- ik heb het hier over het soort weave waarvan je op een kilometer afstand ziet dat het weave is- zei de taxichauffeur op een haast filosofische toon: „Weave maakt vrouwen echt mooier he?” Ik wist even niet zeker of hij dat sarcastisch bedoelde. Maar hij ging verder om zijn mening toe te lichten. Hij vond namelijk echt dat vrouwen met weave aantrekkelijker zijn voor mannen. En voor de mannen is dat niet altijd een pretje, want stel je voor: je begint een relatie omdat een vrouw een mooie weave heeft maar ze haalt die er op een gegeven moment uit. En dan blijkt dat ze bijna geen haar heeft. Ze heeft een ‚jongenskopje’. En dan heb jij dat gezien. Wat dan? Dan moet je echt geluk hebben dat ze nog een beetje een mooi gezicht heeft want anders kan je het shaken, einde relatie.

Echt waar mensen, deze man meende dat, en volgens hem is dat de heersende opvatting onder alle Surinaamse mannen. Ik voelde me echt even niet goed, want deze man bekende gewoon even dat het haar van een vrouw bepaalt of ze relatiemateriaal is; en dan het soort haar dat nep en lang moet zijn. Tegen het einde van zijn betoog moest hij nog wel even duidelijk maken dat voor hem het allemaal héél anders was hoor, hij houdt meer van afro’s. Dan zie je tenminste gelijk wat je in huis haalt, en kom je niet voor verrassingen te staan als ze ineens haar weave eruit wil halen. Maar, als zijn vriendin met afro mocht besluiten na het begin van de relatie alsnog weave te zetten dan was dat natuurlijk prima. Twee weken geleden zat ik bij een andere taxichauffeur in de auto, die gelijk over mijn haar begon. „Als ik een vrouw met afro zie, ben ik gelijk verliefd”. Gelukkig, dan durf ik in ieder geval nog over straat met mijn jongenskopje.

-X-
A

Be the first to comment

Laat een bericht achter