Ziek van je werk….

Ik ben in Suriname om lekker te ontspannen en te onthaasten. Ik heb zelf een gruwelijke hekel aan het woord stress, want voor mij betekent het dat je een externe situatie de leiding hebt laten nemen over jouw leven. Maar ik weet wel wat stress is en helaas heb ik er mensen aan ten onder zien gaan.

Je hoort het steeds vaker, arbeidsgerelateerde ziektes, zoals burn-outs . Tijdens mijn loopbaan ben ik nu meerdere mensen tegengekomen die wel 8 (!) keer kreeg te kampen met een burn-out. Een andere collega werd geadviseerd om contact te blijven leggen met een maatschappelijk werker omdat een tweede burn-out zou betekenen dat hij nooit meer aan het werk zou komen.

Het  Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft aan dat in 2014 ruim 14 procent van de werknemers burn-out gerelateerde klachten ervaarden. Dat is 1 op 7. De klachten zijn het gevoel van leegte aan het einde van de werkdag, moe zijn bij het opstaan als ze worden geconfronteerd met hun werk.  De meeste burn-out klachten komen overigens voor in het onderwijs.

Dit verhaal gaat onder andere over X, een voormalig collega, die 8 keer een burn-out kreeg. Zoals het gaat als je collega’s bent, praat je niet alleen over je werk, maar ook over je privéleven. Hij vertelde me hoe hij de werkdruk ervaarde, het constante gevoel van falen. Uiteindelijk resulteerde dat in een maand thuis zitten, geen puf meer hebben, geen energie om jezelf vooruit te trekken.

Als ik naar hem keek, zag ik soms de vermoeidheid van het leven. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat. Ik zag de energie letterlijk uit hem wegtrekken soms. Collegiaal probeerde ik hem soms werk uit handen te nemen.

En vriendin Y, een van de sterkste, de meeste creatieve vrouw die ik ken dan. Ook zij kreeg te kampen met een burn-out. Ja, we leven in een wereld waar we soms geleefd worden. Opgebrand zijn is één, maar voor hen allemaal wens ik dat het licht nooit uitgedoofd zal raken.

Xxx

Jubes

 

 

 

 

1 Comment

  1. Mensen moeten meer in gesprek gaan met elkaar en de kunst leren van het stellen van (voor een individu) haalbare doelen. De massa moet de kunst afleren van onrealistishe verwachtingen!

Laat een bericht achter